top of page

Απόδραση στη φύση

Τόσο κοντά, αλλά και…τόσο μακριά. Παρόλο που το Καρπενήσι δεν θεωρείται μακρινός προορισμός, εντούτοις η επίσκεψη στη γοητευτική πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας μας μεταφέρει σ’ ένα περιβάλλον που μοιάζει τόσο απόμακρο…

Η φυσική ομορφιά του τόπου συναγωνίζεται τις άγριες και συνάμα κρυφές πλευρές της ευρύτερης περιοχής που –ευτυχώς- δεν θυμίζει σε τίποτα τις πρωτεύουσες των υπόλοιπων νομών της χώρας μας.

Στην καρδιά της Ελλάδας, ο νομός Ευρυτανίας θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά κοσμήματα της ελληνικής περιφέρειας. Προικισμένη με φυσική ομορφιά, περιτριγυρισμένη από γραφικά μικρά και μεγάλα χωριά, από ελάτινους απόκρημνους ορεινούς όγκους, από εντυπωσιακά φαράγγια, ορμητικά ποτάμια και μαγευτικές λίμνες, η Ευρυτανία αποτελεί ιδανικό προορισμό, όλες τις εποχές του χρόνου.

Η πρωτεύουσα του νομού, το πανέμορφο Καρπενήσι, είναι το κέντρο εξόρμησης για όποια δραστηριότητα κι αν επιλέξετε. Κατάφυτο, με έλατα, καστανιές και πεύκα, έχει χτιστεί σε μια φυσική λεκάνη μεταξύ ορεινών όγκων και συγκεκριμένα, στις νότιες, απάνεμες πλαγιές του βουνού Βελουχίου, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Η διαδρομή έως εκεί δεν θα σας προβληματίσει. Πριν φτάσετε στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, θα συναντήσετε το μικρό χωριό του Αγίου Νικολάου, με τα ξακουστά τοπικά προϊόντα: Φασόλια, κάστανα και μέλι. Χαρακτηριστικό σημείο εισόδου στο Καρπενήσι είναι η Ράχη του Τυμφρηστού, που παλαιότερα, κατά την χειμερινή περίοδο, ταλαιπωρούσε τους εκδρομείς, λόγω της στενότητας του δρόμου και της κακοκαιρίας που τον απέκλειε.

Η σύγχρονη σήραγγα του Τυμφρηστού –με μήκος 1.385 μέτρων- έκανε την πρόσβαση στο θέρετρο πιο εύκολη και γρήγορη. Τις τελευταίες δεκαετίες, το Καρπενήσι μεταμορφώθηκε και από παραδοσιακός οικισμός και γραφική κωμόπολη, πήρε μια μορφή που δικαιολογεί απόλυτα τον ορισμό του «θέρετρου».

Παρόλο που η οικιστική του ταυτότητα χάθηκε μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του από τους Γερμανούς το 1944, τους σεισμούς του 1966, αλλά και την άναρχη και δίχως όρους δόμηση, το Καρπενήσι χρόνο με το χρόνο αποκτά το δικό του «χρώμα», με τις παραδοσιακές στέγες και τα νέα κτίσματα από πέτρα.

Παρόλα αυτά, η πόλη «κουβαλά» μια βαριά ιστορία που μόνο αν περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της θα νιώσετε το άρωμα που αποπνέει. Στην κεντρική πλατεία το «αθάνατο νερό» του λιονταριού, ο αιωνόβιος πλάτανος, ο ανδριάντας του αγωνιστή Μάρκου Μπότσαρη και ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Τριάδας είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ο χρόνος δεν μπορεί να σβήσει.

Ωστόσο, όσοι πηγαίνουν στο Καρπενήσι το επιλέγουν κυρίως για τη φυσική ομορφιά της ευρύτερης περιοχής, που μοιάζει να έχει δεχθεί «θεϊκό άγγιγμα», καθώς είναι γεμάτη από αμέτρητους γραφικούς οικισμούς. Με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η πόλη έγινε πόλος έλξης κυρίως για τους πιο τολμηρούς που αναζητούσαν παρθένους τόπους για εξερευνήσεις.

Για τον ίδιο λόγο, είναι ιδανικό και για όλους τους λάτρεις των 4χ4. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι υπάρχουν εταιρίες που οργανώνουν εκδρομές σε δύσβατα εδάφη για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές, αλλά και να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του SUV τους.

Βόρεια της πόλης, σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων, οι φανατικοί του σκι θα μπορέσουν να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο διαθέτει, εκτός από την απαραίτητη κτιριακή υποδομή, συνολικά 6 αναβατήρες και 11 πίστες.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, ακολουθώντας νοτιοδυτική πορεία, θα βρείτε τον –τουριστικό πλέον-οικισμό στον Προυσσό. Πριν φτάσετε εκεί, μόλις 2,5 χλμ. μακριά από το Καρπενήσι, θα συναντήσετε το ιστορικό Κεφαλόβρυσο, μια πανέμορφη τοποθεσία γεμάτη πλατάνια, όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε στο άρτια οργανωμένο πάρκο του δήμου. Ιππασία, εκτροφείο πέστροφας και πεζοπορία στα αμέτρητα μονοπάτια είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στην περιοχή.

Συνεχίζοντας νότια, θα βρεθείτε στον παραδοσιακό οικισμό των Κορυσχάδων, με τα πολλά αρχοντικά σπίτια, όπου μια επίσκεψη στο ιστορικό σχολείο, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αλλά και στο μοναστήρι στα Κουμάσια, είναι επιβεβλημένη. Λίγο μακρύτερα, αναζητήστε το λόφο του Αγίου Δημητρίου απ’ όπου η θέα της πόλης του Καρπενησίου είναι μαγευτική, ιδίως όταν είναι καλυμμένη από χιόνι.

Ακολουθεί το καταπράσινο Μικρό Χωριό, αλλά και το Παλαιό Μικρό Χωριό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει υποστεί κατολίσθηση. Αμέσως μετά, ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό. Ακόμα πιο νότια, μετά από μια διαδρομή με συνεχόμενες στροφές που «κόβει την ανάσα», θα φτάσετε στον ονομαστό Προυσσό.

Το εντυπωσιακό μοναστήρι του διαθέτει μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα, μεταξύ των οποίων ένα σπαθί της Επανάστασης του ’21, που φημολογείται ότι ανήκε στον Καραϊσκάκη. Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε τους πύργους του Καραϊσκάκη και τη Μαύρη Σπηλιά, μετά από μια ονειρική διαδρομή που ξεκινά από τη γέφυρα της Καστανιάς.

Εάν, πάλι, είστε λάτρης της περιπέτειας, των εξερευνήσεων και των extreme sports, τότε δώστε προσοχή στα παρακάτω: Οι off-road διαδρομές είναι αμέτρητες και αρκετά ενδιαφέρουσες. Πάντα να είστε επιφυλακτικοί και να θυμάστε πως ποτέ δεν πρέπει να ξεκινάτε για άγνωστα μέρη δίχως εξοπλισμό και χάρτες, ενώ καλό είναι να έχετε μαζί σας παρέα που γνωρίζει τα κατατόπια.

Η πρώτη «light”, αλλά πανέμορφη, 4χ4 διαδρομή ξεκινά από τις Κορυσχάδες. Ακολουθήστε το χωματόδρομο προς το Παλαιό Μικρό Χωριό. Η όλη περιήγηση γίνεται στο βουνό της Χελιδόνας σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Αφού περάσετε την περιοχή της Ποταμιάς, φθάνετε στο χωριό Φιδάκια, όπου θα απολαύσετε την πανοραμική θέα της λίμνης των Κρεμαστών.

Η επόμενη «βατή» διαδρομή έχει πρώτο προορισμό το χωριό Ανιάδα. Ο χωματόδρομος που αρχίζει από τους πρόποδες του βουνού Καλιακούδα περνά μέσα από το πυκνό ελατόδασος κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο, στα 1.800 μ. και κατηφορίζει προς το χωριό Δολιανά.Εκεί, αφήνετε το αυτοκίνητο και, μέσω ενός παραποτάμιου μονοπατιού, πεζοί πλέον, κατευθύνεστε εκεί όπου οι νύμφες χορεύουν στον αέναο ρυθμό του «Πάντα Βρέχει». Η εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή του Κρικελοπόταμου με τις «ανάγλυφες» όχθες του, οδηγεί σ’ ένα φαράγγι με πανύψηλους μικρούς καταρράκτες, εξαιτίας των οποίων η περιοχή δικαίως έχει ονομαστεί «Πάντα Βρέχει».

Για το τέλος αφήσαμε τις διαδρομές που απαιτούν και τη μεγαλύτερη προσοχή. Σημείο εκκίνησης, τα δυτικά από το Καρπενήσι χωριά: Δυτική, ανατολική Φραγκίστα και Κρέντης. Από εκεί ξεκινά η πραγματική περιπέτεια για ολόκληρη την περιοχή της πανέμορφης, άγριας και συνάμα άγνωστης δυτικής Ευρυτανίας.

Τα extreme sports έχουν την τιμητική τους: Rafting στον Αχελώο, στον Ταυρωπό και στον Τρικεριώτη, canoe-kayak στη λίμνη των Κρεμαστών, canyoning στη Βίνιανη και στο Βόθωνα. Όμως, για πραγματική off-road περιπέτεια κάντε μια βόλτα στα ιστορικά Άγραφα, έναν από τους τελευταίους ανεξερεύνητους παράδεισους της χώρας μας.

Εφοδιαστείτε με πρόγραμμα πλοήγησης GPS και ορειβατικούς χάρτες, καθώς οι διαδρομές είναι πολλές και χωρίς σηματοδότηση. Το χειμώνα δε, κάποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και άλλοι απίστευτα δύσβατοι.

Οι εντυπωσιακοί όγκοι των βουνών που περιβάλλουν το φημισμένο χωριό της Ρούμελης είναι πραγματικά επιβλητικοί. Και ας βρίσκεται σε υψόμετρο μόλις…850 μέτρων.

Πηγη: www.gazzeta.gr

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page